Táplálás

A gyakori tévhittel ellentétben a tengerimalac számára igenis nagyon fontos a friss ivóvíz. A legjobb választás egy önitató, melynek használatára könnyen megtanítható, így a víz mindig tiszta marad, azonban ne feledkezzünk meg a naponkénti vízcseréről.

A tengerimalac fűevő, így étrendjében a szénán legyen a hangsúly. A szénának nagyon fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában, egyensúlyban tartva az emésztést és koptatva a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy a nap bármely órájában hozzájusson.

Bármilyen összetételű tápot is fogyaszt, egészsége megőrzése végett mindig szükséges a naponta adagolt friss széna. Használjunk belső vagy külső szénatartót, mert a letaposott, lepisilt szénát nem eszik meg. A szénatartó gömb is hasznos kiegészítője a ketrecnek. A hagyományos fűszéna mellett adhatunk lóhereszénát, árpaszénát, gyógynövényes szénát is. A lucernaszénát keverjük, és csak ritkán adagoljuk, mert ennek magas a kalciumtartalma, gyakori fogyasztása vesekövet eredményezhet.

A tengerimalac nem magevő, és bár sajnos sok tengerimalacoknak szánt táp tartalmaz búzát, napraforgót és kukoricát, ezek rendkívül károsak az egészségükre. Emésztési problémákat, fogproblémát, tályogokat, és akár fulladást, sőt, belső vérzést is okozhatnak, továbbá erősen hizlalnak is.

Tapasztalatunk szerint a legjobb választás a pelletált táp (Versele-Laga Cavia Complete, Trovet Guinea Pig, JR Farm Grainless Complete, bármelyik Real Nature táp), mivel ezek összetétele megfelelő, és alakjának köszönhetően megfelelő módon támogatja a fogak kopását, illetve megelőzhetjük vele a szelektív etetést. Ezekből naponta kétszer egy-egy evőkanálnyit adjunk nekik, többre nincs szükség, ne feledjük, fő táplálékuk a széna!

A forgalomban lévő tápok többségét Egyesületünk egy független laboratóriumban bevizsgáltatta, és a teszten sajnos csak a fent említett három táp felelt meg.

A tengerimalac szervezete - az emberéhez hasonlóan - nem képes a C-vitamint előállítani, ezért ezt megfelelő táplálkozással kell pótolnia. Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C- vitamin (kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva). Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosíthatjuk a természetes táplálék (zöldfélék, gyümölcsök) által. A frissen szedett zöld fű mindennapi fogyasztása kiváló C-vitaminforrás. A különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott. Gyermekláncfüvet (pitypangot), tyúkhúrt, lóherét, vadherét, pásztortáskát és egyéb zöldfélét is adhatunk, s a gyógynövénykönyvet is tanulmányozhatjuk, hogy minél változatosabb étrendet tudjunk biztosítani a számára. A napi zöldetetés történjen lehetőleg reggel-este azonos időpontban, az ajánlott mennyiség 2-3 karika, ezt ne lépjük túl, mert emésztési gondokat okozhat. Csak tiszta, forgalmas utaktól távol eső és kutyák által nem látogatott helyen szedjünk nekik zöldféléket!

A tengerimalacnak sem mézes rúdra, sem fogkoptatóra, sem nyalósóra nincs szüksége, kerüljük a cukortartalmú kiegészítőket, az olajos magvakat, ne adjunk tejterméket, sem ennek származékait, sem húst, a tengerimalac szigorúan növényevő. Ne adjunk krumplit, mérgező a tengerimalac számára.

A tengerimalac számára ajánlott zöldség- és gyümölcsfélék: sárgarépa és levele, kapor zöldje, petrezselyem és levele, cékla, spenót, mángold, zeller és levele, takarmányrépa és levele, paprika, paradicsom, alma, körte, uborka (ha saját vagy biztosan vegyszermentes!), cseresznye, szőlő, őszibarack, szilva, mandarin, narancs, banán, kiwi, görögdinnye, zsenge kukorica-bajusz, a kukoricacsövet takaró zsenge levelek, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), pasztinák, padlizsán, cikória levele stb.. A gyümölcsökből távolítsuk el a magvakat. A narancs és a mandarin hártyáit vágjuk át, így könnyebben jut a húsos részhez, s hamarabb elfogadja. Minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg, töröljünk szárazra, és a műtrágyázott, permetezett növényeket szigorúan kerüljük, ezek felhalmozódnak és visszafordíthatatlan vesekárosodást okoznak! Ne kapjanak primőröket, mindig az idénynek megfelelően válasszunk. Sose adjunk egyféléből egyszerre sokat: két-három falat bőven elég, a túl nagy adagok emésztési gondokhoz vezethetnek. Ügyeljünk a változatosságra, ugyanazt a zöldfélét, gyümölcsöt ne adjuk túl gyakran. Bármennyire is szeretik a salátát, ha csak nem saját biotermesztés, magas vegyszer-tartalma miatt megölheti malackánkat, és ezek a mérgek felhalmozódnak a malac szervezetében, így a saláta szigorúan tilos!

Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony, ezért erre fokozottan oda kell figyelnünk. Csíráztassunk otthon cserépben búzát, árpát, néha kukoricát, ezeket imádják, és egészséges is számukra, C-vitamin tartalmuk is jelentős. Ha táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin pótlása, heti egy alkalommal. Ilyen esetben legjobb megoldás az aszkorbinsav por alakú formában, az Oropharma C-Vit vagy humán gyógyszertárakban kapható Cebion csepp , illetve komplex vitaminkészítmények (pl. Opti-Vit). Ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, ugyanis túladagolás esetén a tengerimalacon a skorbuthoz hasonló - pszeudo-skorbut - tünetek jelentkezhetnek, valamit a vesét is megterheli.

Fontos! A vemhes nőstények, a beteg, illetve a különböző bőrbetegségben szenvedők kétszer annyi C-vitamint igényelnek, mint az egészséges - nem vemhes – malacok.

Malactartási kódex letölthető formátumban: letöltés