Miért jó tengerimalacot tartani?

Amikor belekezdtem a havi tippek írásába, az elején azzal akartam kezdeni, milyen étel, ketrec, társ kell egy boldog tengermalachoz. De a legfontosabbat elfelejtettem: hogy miért is jó tengerimalacot tartani?


Nagyon nehéz valamit szavakba foglalni, valamit, ami már évek óta szerves része az életednek. Kicsit olyan, mint amikor a párom kérdezi....szeretsz?....persze,hogy igen!!Na és miért???...csak!!!
Hogy biztosan sikerüljön néhány pontban összeszedni, hogy miért is szeretik olyan sokan tengerimalacokat, néhány igazi tengerimalac rajongó véleményét is kikértem.

1. Családba könnyen beilleszkedő állatok, ragaszkodnak a gazdikhoz, megismerik, várják őket, felveszik a gazdi bioritmusát és alkalmazkodnak hozzá.
2. Bohókásan mozognak, nevetésre ösztönözve a gazdikat. Vicces szokásaik vannak, amelyekkel az egész családot felvidítják.
3. Intelligensek, képesek trükköket elsajátítani, taníthatóak, fantasztikus a problémamegoldó készségük, megszerzik, amit akarnak (ami nem más, mint a kaja :)).
4. Szelídek. A tengerimalacok más rágcsálóktól eltérően csak legvégső esetben harapnak, mert ez a természetüktől nagyon idegen (ezért felnőtt felügyelettel bátran ajánlható gyerekeknek is). Megtanulnak bízni az emberben, főleg a gazdiban és igazi barát válik belőlük.
5. Kézhez szoktathatóak, nincs jobb érzés, mint egy nehéz és fáradt nap után hátradőlni ölünkben egy malackával és simogatás közben elmesélni neki az összes lelki bánatunkat.
6. Nagyon tiszta állatok, saját bundájukat naponta többször is megtisztítják.
7. Kisebbek, mint egy kutya vagy egy macska, a panellakásokban is boldogan ellaknak. Nem kell őket sétáltatni reggelente vagy lecserélni a függönyöket miattuk, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb törődést vagy figyelmet igényelnek.
8. A fiatalokat felelősségre, gondoskodásra és megbecsülésre tanítják úgy, hogy minden apró kedvességet sok szeretettel viszonoznak.
9. Nem utolsó sorban pedig cukik. Mindenki megtalálja maga kedvenc fajtáját, színét, tulajdonságát. Mert sokfélék és mind-mind egy külön egyéniség.
10. A tizedik az a bűvös plusz, amit nem sikerült megfejtenünk, még nekünk sem, pedig kerestük a titkot. Az a kis csoda, aminek egy-egy szikrája lakik minden malackában. Az a valami, ami miatt újra és újra tengerimalacot szeretnél tartani, függetlenül attól, hogy már sok év eltelt az első malackád óta. Az a valami, ami miatt észrevétlenül, és a szándékosság legkisebb jele nélkül két boldog malacka gazdijából 18 ideiglenes tengerimalac befogadója leszel, és úgy érzed, még mindig van hely egy újabb kalandornak.

Soraimat az egyesületünk egyik tagjának történetével zárom, első malackájáról:
„Amikor Ricsikémet hazahoztam és betettem az előre elkészített ketrecébe.. leültem mellé és csak néztük egymást érdeklődve!! Na most mit "kezdünk" egymással?? Abszolút nem volt félős, nem menekült, nem bújkált. Este nem álltam meg és kivettem a mellkasomra. Ő édesen fel-le szaladgált rajtam pár percig..utána lefeküdt a hasamra és félrefordított fejecskével felnézett rám érdeklődve és halkan elkezdett prüntyögni,magyarázni..olyan volt mintha mesélne magáról..akkor így éreztem. Na én ott abba a pillanatban szerettem bele véglegesen!”

aprilis tipp 2013