A kézhez szoktatás

Nagyon sok múlik rajtunk ahhoz, hogy a malackánk kezesebb és barátságosabb legyen. Annál sokkal többet is tehetünk, mint hogy naponta kivesszük, így "kézhez szoktatjuk". Lássuk, hogyan tudunk igazi kétoldalú barátságot kialakítani kedvenceinkkel!

1. Amikor új malackát viszünk haza, neki meg kell szoknia a körülményeket. Eleinte járjunk csendben a ketrece környékén és hagyjunk neki időt, hogy fokozatosan megszokja a zajokat, szagokat.
2.A tengerimalac addig nem lesz szelíd, míg állandóan fél. Célunk legyen az, hogy biztonságban érezze magát, ekkor a viselkedése is látványosan meg fog változni.
3. Leggyakoribb tévhit, hogy az egyedül tartott tengerimalac kedvesebb az . emberekkel. Mivel társas lények, ennek gyakran épp az ellenkezője igaz. Ha kiegyensúlyozott és boldog a malackánk, sokkal barátságosabb is lesz. Egy kis haver nagy segítség ebben.
4. Gyakran halljuk, hogy a gazdik attól tartva nem tesznek be búvóhelyet, hogy így nem fogják látni a kis kedvencüket. Pedig ezzel inkább ártanak a szelídségnek. Hiszen bár a kezdeti időszakban sok időt töltenek majd bent, de amint megszokják, hogy mindig van hová bújni, magabiztosabbak lesznek. Végre láthatjuk őket az áhított cuki pózban szunyálni: hason, hátra vagy oldalra nyújtott lábacskákkal, gyakran a ház tetején, vagy éppen előtte.
5. Ha a napi etetés reggel és este mindig ugyanabban az időben történik, a malackáink egy idő után a rácsnál kunyerálva fognak várni minket. Ilyenkor eleinte a rácson keresztül, majd a kinyitott ajtóban kézből adjuk nekik a zöldségadagjukat. Így a kezünk közeledését a kellemes dolgokkal fogják összekötni.
6. A ketrechez közeledve beszéljünk hozzájuk, hogy megszokják a hangunkat és ne ijedjenek meg. Amikor kivesszük a ketrecből nagyon figyeljünk arra, hogy gyengéden fogjuk meg. Simogassuk, nyugtassuk meg. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy nehogy fájdalmat okozzunk neki, mikor megfogjuk. Ölben kapjon egy-egy kis darabot a kedvenc zöldségéből. A kaja gyakran felülírja a félelmet. :)
7. Az, hogy a malackánk ne meneküljön tőlünk, hanem bízzon bennünk, több okból is nagyon fontos. Ilyen a karomvágás, fogellenőrzés, talppárnák átnézése, valamint az állatorvos dolgát is megkönnyíti.
8. Fontos, hogy nem elég megszelídíteni, az jó kapcsolatot fenn is kell tartani. De mikor hazaviszünk egy kisállatot, tudjuk, hogy élete végéig ugyanúgy gondoskodnunk kell róla, így ez nem is kérdés, ugye? :)
9. Egyesületünknél az ideiglenes befogadóink nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kis lelenceink bátrak, magabiztosak és barátságosak legyenek. A nehéz körülmények közül mentett, sok rossz emlékkel rendelkező malackánknál ez igazi kihívás, ám látjuk, hogy nem lehetetlen, sőt!
10. És ne feledjük: legyünk türelmesek! A barátkozás egy folyamat, ami gyakran hónapokig is eltart, függ a malackánk korábbi élményeitől és az egyéniségétől is. De mindenképpen érdemes megdolgozni érte!


julius tipp 2013