A leggyakoribb tévedések I.

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy gazdi legnagyobb szeretete és jóakarata ellenére időnként árt a kisállatának. A legjobb, legfinomabb dolgokkal szeretné elhalmozni kedvencét, ám sokszor épp ezekkel veszélyezteti tengerimalaca egészségét. A leggyakoribb ilyen hibákat igyekeztünk most összegyűjteni.

1. Mézesrúd, nyalósó, fogkoptatók, jutalomfalat: "De hát kifejezetten tengerimalacoknak árulják, rá van írva!" - Igen, akinek eladó, az a haszon reményében ráír mindenféle vonzó dolgokat a csomagolásra. A vállalkozói engedélyhez sajnos nem adnak se szakértelmet, se lelkiismeretet. Ezek a termékek - bár némely malacka imádja - nem csak hogy feleslegesek, hanem egyenesen veszélyesek a tengerimalacok egészségére. A cukor, a méz, a sok zsiradék és adalékanyag megölheti malackánkat.

2. "Olyan örömmel ropogtatja a magokat, sajnálom megfosztani tőle!" - Lehet, hogy cukin ropogtat, de semmiféle mag nem való a tengerimalacnak, legyen az almamag (mérgező), vagy napraforgó, kukorica, bármi. Akkor kell inkább sajnálni, mikor beteg lesz ezektől.

3. "Nincs pénzem márkás tápra." - A helytelen táplálás miatt bekövetkező betegségek kezelése sokkal nagyobb költséggel jár, és egyúttal a malac szenvedését, akár halált okozhatja. A jó minőségű tápok egyébként kifejezetten gazdaságosak, napi kétszer egy evőkanál az adagja, nem kell ennél több, hiszen a széna az elsődleges táplálék számukra. Továbbá a pelletált tápok nagy előnye, hogy nincs válogatás, mivel minden falat egyforma, így semmit nem kell kidobni.

4. "De hát én mindig a piacon veszem nekik a zöldséget." A piacon kapható áruk nagy része is ugyanonnan származik, ahonnan a boltok készlete. Ugye senki nem gondolja, hogy januárban a saját maga által termelt uborkát vagy paradicsomot árulja a nénike? Primőröket soha ne adjunk a malacunknak! Válasszunk inkább a biopiacról vagy a nagyobb üzletek biopolcairól, mivel csak nagyon kis mennyiség kell belőlük, nem annyira megterhelő a biozöldségek ára.

5. "Folyton kunyerál, nincs szívem nemet mondani, ezért annyi uborkát adok neki, amennyit csak megeszik." Sokan hajlamosak túl sok zöldséggel és gyümölccsel elhalmozni kedvencüket. Még akkor is, ha ez a szénafogyasztás rovására megy, mert eltelítik a pocakot. Ez nagyon komoly emésztési problémákhoz vezethet, ami nem mindig jelentkezik azonnal. Ne feledjük, a gyerekek is imádják az édességeket, mégsem csokoládéból és fagyiból állítjuk össze az étrendjüket (reméljük, ti sem). A tengermalacoknál is valami ilyesmi a helyzet, a nasi ne legyen több, mint nasi!

6. A személyes kedvencem: "Ez a malac már három éves, eddig is ezt ette, eddig is így tartottam, és mégse lett semmi baja." - Sokan önigazolást látnak ezekben a dolgokban, és azt, hogy mi hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, mikor a tengerimalacok helyes gondozásáról beszélünk. Sajnos azonban a tapasztalataink mást mutatnak. A vegyszerek felhalmozódnak, és lassú, alattomos módon pusztítanak. Sok esetben mire a tünetek kialakulnak, már nincs visszaút. Évek telhetnek el úgy, hogy tudtunkon kívül, fokozatosan megmérgezzük kedvencünket. Lehet, hogy a malac akár a négy éves kort is megéri, mire leáll a veséje a sok felhalmozódott nitráttól, amit például a saláta tartalmaz. Ne kockáztassunk!
(Vannak emberek, akik negyven éve dohányoznak, ennek ellenére egészségesek. De mégis nagyobb számban vannak azok, akik meghalnak tüdőrákban előbb-utóbb.)

7. "Eleget foglalkozunk vele, neki nem kell társ, meg nem is igényli." - Ilyet nem jelenthetünk ki, hiszen a malacka nem tudja nekünk elmondani, mit gondol. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a megfelelően társított malacok kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, és általában tovább élnek. Nem véletlen, hogy Svájcban az állatvédelmi törvény tartalmazza, hogy tengerimalac nem tartható egyedül (és 100*50 cm-nél kisebb ketrecben sem, de ez másik téma).

8. "A nőstény tengerimalacnak legalább egyszer fialnia kell.", illetve " A kismalacok olyan cukik, hadd szaporodjanak csak, én mindig jó helyet találok a kicsiknek." - Minden egyes vemhesség komoly terhet ró a nőstény szervezetére és magas kockázattal is jár, főleg megfelelő körülmények és szakértelem hiányában. A kismalacok tényleg cukik, de ez nem lehet érv a nőstény életének kockáztatása mellett, a kontroll nélküli vemhességek csak kizsigerelik a szervezetét. És ha valaki azt állítja, hogy minden malacot jó helyre ad tovább, ezúton szeretnénk a tanácsát kérni, mert minden igyekezetünk és szigorunk ellenére ez még nekünk sem mindig sikerül.

9. "Biztos jó pénzt fizet nektek a Versele-Laga, hogy reklámozzátok őket!" - Nos, a sem a Versele-Laga gyártója, sem forgalmazója nem nyújt semmilyen anyagi, vagy másféle támogatást a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület, vagy tagjai számára. Az ok, amiért mégis a Cavia Complete, Cavia Nature és a Cavia Pro termékeket ajánljuk, ennél sokkal prózaibb: bevizsgáltattuk a legtöbb forgalomban lévő tengerimalac-eledelt, és csak ezek mentek át a vizsgán. A többi egyszerűen összetételénél és minőségénél fogva nem felel meg a tengerimalacok számára.

10. És végül a kifogások "non plus ultrája", ami sajnos a legelterjedtebb és egyben legkárosabb tévhit is: "De ha rosszat tenne neki, nem enné meg. Az állatok ösztönösen tudják, mire van szükségük." - Erre azt tudjuk csak mondani, hogy bárcsak igaz lenne. Gondoljunk bele: az egyébként rendkívül okos patkányok is megeszik a patkánymérget. A tengerimalacok között nincsenek táplálkozási szakértők, sajnos bőven megesznek olyan dolgokat, ami nem nekik való. Erre nekünk kell nagyon odafigyelni, mivel ők nem tudnak.
Vagy akkor is azt fogjuk mondani, hogy "neki való, hiszen megette", mikor az állatorvos a malac életéért küzd, mert egy maghéj miatt tályog alakult ki a kis szájában, és szét kell szabdalni a fél arcát?