A leggyakoribb tévedések II.

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy gazdi legnagyobb szeretete és jóakarata ellenére időnként árt a kisállatának. A legjobb, legfinomabb dolgokkal szeretné elhalmozni kedvencét, ám sokszor épp ezekkel veszélyezteti tengerimalaca egészségét. A leggyakoribb ilyen hibákat igyekeztünk most összegyűjteni.

1. "Néhány szem/falat stb. nem árthat." - De. Akár egyetlen maghéj is okozhat nagy bajt: tályog, fogtörés, bélrendszer sérülése. Akár egy levél saláta okozhat visszafordíthatatlan vesekárosodást. Ne játsszunk orosz rulettet a malac egészségével. Ha kényeztetni akarjuk, kapjon egészséges finomságokat: friss füvet, búzafüvet, szezonális (bio) zöldség- és gyümölcsfalatokat, gyógynövényeket.

2. "Az én tulajdonom, azt csinálok vele, amit akarok!" - Ezt a lesújtó mondatot sajnos saját fülemmel is volt már szerencsém hallani. Nos, ez nem csak etikailag, de jogilag sem helytálló. A kisállatoknak is vannak jogai, amiket a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet és az állatvédelmi törvény szabályoz. Aki így gondolkodik, vegyen plüssállatot inkább.

3. "Nincs hely a lakásban egy ketrecnek, de jó neki ez a kis terrárium is. Legalább nem szemetel ki." - Tengerimalacokat tilos és egészségtelen terráriumban tartani, számtalanszor leírtuk már ennek okait. A tengerimalacok számára megfelelő ketrec alapterülete minimum 100*50 cm. Akinél nincs hely egy ekkora ketrec számára vagy sajnálja rá a helyet, az ne tartson tengerimalacot, ilyen egyszerű. (Aki nagyon szereti őket, többnyire mégis meg tudja oldani.) Ha mégis nagyon vágysz kisállatra, válassz olyat, akinek kisebb a helyigénye: hörcsög, vagy valamilyen egérféle lehetne a megfelelő választás.

4. "A szomszédom/ismerősöm is tart egy tengerimalacot, nagyon rossz körülmények között, de nem tehetek semmit ellene." vagy "Az ismerősöm gyerekei dobálják, kínozzák a tengerimalacukat, de a szülők nem bírnak velük." - Ezt ne hagyjuk annyiban, jelezzük az illetőnek, hogy ez így nincs jól. Az állatkínzás - súlyosságától függően - egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, tehát nem "jelentéktelen apróság". Ha szenvedő állatot látunk vagy hallunk, ne menjünk el mellette, ez nem magánügy! Szükség esetén kérjünk külső segítséget!

5. "Inkább veszek tengerimalacot a kereskedésben, mert ott nem szólnak bele, hogy tartom." - Valóban nem szólnak bele. De nem is segítenek, sőt, gyakran félretájékoztatnak. Mi nem azért vagyunk, hogy a gazdikat vegzáljuk, hanem azért, hogy minden tengerimalac egészséges, szerető, és a számára legmegfelelőbb környezetben éljen. A kereskedőkkel ellentétben nem profitért cserébe dolgozunk, fizetségünk az az örömteli tudat, hogy munkánk eredményeképp ma már több száz tengerimalac él biztonságban.

6. "A száraz kenyér/kifli/zsemle kell neki, koptatja a fogát." - Nem koptatja. Sőt, kifejezetten ártalmas a tengerimalacok szervezete számára. Keményítőtartalma magas, rosttartalma viszont nincs, elhízást, emésztőrendszeri károsodást okoz. A tengerimalacok fogát a folyamatosan rendelkezésre álló, jó minőségű széna koptatja.

7. "De hát fürdetni kell, különben mitől lenne tiszta?" - A tengerimalacokat - pár rendkívüli helyzettől eltekintve - nem szabad fürdetni. Bundájukat folyamatosan tisztán tartják maguknak. A fürdetésnél sokkal nagyobb segítség, ha a ketrecüket tartjuk mindig szépen tisztán. A fürdetéssel gyengítjük a bőrük ellenálló képességét, sőt, igen könnyen meg is fázhatnak. Ha nagyon szennyezett a bunda, akkor egy kis babasamponnal mossuk le az érintett területet. Ha a ketrec tisztán tartására, és a hosszú szőr fazonigazítására odafigyelünk, elkerülhetjük a bunda beszennyeződését.

8. "Olyan jó barátok a nyuszival/hörcsöggel, egy ketrecben laknak:" - A tengerimalacokat tilos nyulakkal és más fajból származó állatokkal együtt tartani! Másak az igényeik, más táplálékra van szükségük és eltér a kommunikációjuk, viselkedésük. Ráadásul a nyuszi pusztán véletlenül is nagyon komoly, akár halálos sérülést tud okozni a malackának. Attól még, hogy látszólag jól kijönnek egymással, nagyon helytelen egy ketrecbe tenni őket. Tengerimalac számára a megfelelő társ egy másik tengerimalac!

9. "Vettem neki pórázt, hogy sétáltathassuk. Direkt tengerimalacoknak való, biztosan jó neki." - A tengerimalacok testfelépítésének és viszonylag gyenge gerincüknek köszönhetően nem sétáltathatóak pórázon! A lakásban, és lakáson kívül egyaránt tilos pórázt tenni rájuk, mivel az nagyon súlyos sérülést okozhat, ezenkívül félnek tőle, nem nekik való.

10.De hát hogyan lehetnék én megfelelő ideiglenes befogadója egy tengerimalacnak? - Pár szigorú feltételnek meg kell felelni, de megfelelő elszántság mellett szinte bárki lehet ideiglenes gazdi. Hiszen a legtöbb, amit védenceinkért tehetsz, ha otthonodban gondozod őket! Természetesen vannak szabályok, amiket pontosan be kell tartani, ezeket ellenőrizni fogjuk. Ám ez sokkal könnyebb, mint egyesek gondolják, további információért vedd fel velünk a kapcsolatot az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!