A ketrec tisztántartása

A következő témánk a takarítás. Egyre többször találkozunk vizeletfoltos (megkövesedett), elfehéredett, koszos aljú ketrecekkel.

Annak méretétől és a tengerimalacok számától függően rendszeresen ki is kell mosni a malackák helyét, nem elég csupán friss alommal feltölteni. A takarítások alkalmával soha ne használjunk erős vegyszereket (Hypo, Domestos stb.), mert ezek ártalmasak kedvenceink egészségére és szétmarják a ketrecet, amitől az csak még csúnyább lesz, ráadásul a vizelet okozta foltokat sem távolítják el. Sajnos a tengerimalac bőre nagyon érzékeny, a szaglása pedig sokkal jobb, mint a miénk, így ezek a vegyszerek nem alkalmasak lakóhelyük tisztán tartására!

Használjuk a minden konyhában megtalálható ecetet, melynek fertőtlenítő, szagtalanító hatása is van és gyönyörűen eltünteti a nem kívánatos foltokat is. Ha már megtörtént az elszíneződés, akkor se keseredjünk el, áztassuk be tömény ecetbe a ketrec alját néhány órára, majd sikáljuk át és alaposan öblítsük ki. Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet.

Normális esetben a heti alomcsere alkalmával az ecetes víz kivisz mindent, ha szükséges, egy szivacs, vagy dörzsi segítségével át is sikálhatjuk és 10 perc alatt eltűnik minden. Érdemesebb gyakrabban átmosni, mint 2-3 havonta áztatni, sikálni, ráadásul az ecet fertőtlenít, tehát a lehetséges élősködők ellen is védelmet nyújt!

Az itatókat is ecettel mossuk, mivel a vízkövet éppen olyan jól oldja, mint a vizeletmaradványokat. Ha már lerakódás van az itató falán, pár szem rizzsel való rázás segít azt is letakarítani! :-)

november tipp 2012