Zöldség-gyümölcs

Januári témánk a zöldség és a gyümölcs adagolása a malacainknak.

Nagyon sokan kérdezitek tőlünk, hogy miket lehet adni a malacoknak és mennyit. A túlzott zöldetetés fog- és emésztési problémákat okozhat. Lehetőleg egyszerre csak egyfélét adjunk (ezzel is csökkentve az esélyt, hogy a malacunk a későbbiekben finnyás lesz :) ), és naponta maximum kétszer 2-3 karikát/kockát. Mielőtt odaadjuk nekik, mossuk meg és töröljük szárazra (a vizes zöldség/gyümölcs puffadást okozhat).
Ha tehetjük, piacon szerezzük be a zöldféléket és válasszuk a hazai termékeket az import helyett.

Rengeteg mindent ehetnek, ezért inkább leírjuk, hogy mi az, ami tiltólistás! Sajnos sok malac számára rossz hírünk van, mert a saláta az egyik ilyen. Tudjuk, hogy imádják és bármit megtesznek érte, de a salátát vegyszerezik, hogy sokáig "friss" maradjon. Ezt a vegyszert nem lehet róla lemosni, így a malacok szervezete tárolja. Egy idő után felgyülemlik és mérgezést kap kedvencünk, ezért - kivéve, persze ha saját termesztésű - semmiképpen nem ajánljuk! Ezen kívül három zöldféle van, amit semmilyen körülmények között ne adjunk malacunknak retek- és hagymafélét, valamint krumplit!!

Télen sok malac kedvence: sütőtök, cékla, zellergumó, búzafű (ezt lehet otthon csíráztatni), alma, narancs, mandarin (utóbbi kettőt a hártyája nélkül adjuk nekik), kiwi, banán. Nyáron ennél jóval több dologból válogathatunk, ezekről egy összeállított listát hamarosan megnézhettek a honlapunkon!

januar tipp 2013