Ezúttal az általunk leginkább preferált társítási módot szeretnénk bemutatni Nektek és eláruljuk, miért épp az ivartalanított hím - több nőstény társítás a kedvencünk.

  1. Eredetileg a tengerimalacok olyan kolóniákban élnek, ahol egy hímmel 6-7 nőstény él együtt. A hím fenntartja a békét a civakodó nőstények között és védi a csapatot a betolakodóktól. Csak az a hím lehet a csapat élén, akire a nőstények felnéznek és feltétel nélkül elfogadják.
  2. Emiatt ha ilyen társítást szeretnénk otthon - főleg tapasztalat nélkül - mindenképp kérjük ki hozzáértő(k) véleményét, enélkül baj is lehet a dologból. Gyakori eset, hogy a nőstény nem fogad el akármilyen hímet. Ezért semmiképpen nem ajánljuk azt a megoldást, hogy a kiválasztott malac személyiségének ismerete nélkül vágjunk bele az ivartalanításba, majd a társításba. A "beugrok a kereskedésbe és hazaviszem a legcukibb hímet" ötlet megvalósítását semmiképp nem javasoljuk.
  3. Alárendelt egyéniségű hímet nem ajánlunk nőstényekkel társítani, nagyon keserű élete lesz, ha a nőstények kikezdik, nem fogadják el. Mi csak olyan hímeket szoktunk ivartalanításra "ítélni", aki nehezen jön ki más hímekkel, mert erősen dominánsan viselkedik. Ez a tulajdonság hasznos a csajoknál, és kizárja, hogy hím-hím társításban élhessen. Az ivartalanítás egy műtét, és mint olyan, nem veszélytelen, ezért nem szabad csak azért megoperáltatni egy állatot, mert "nekem ő tetszik".
  4. Amennyiben van két nőstényünk, akik között viták vannak, esetleg az egyik komolyabban bántja a másikat, egy ivartalanított hím békét hozhat a csapatba. Ha elfogadják főnöknek a fiút, megszűnnek a viták és egy kiegyensúlyozott, boldog malacbandánk lesz. :)
  5. Félénk, ijedős, nehezen kézhez szoktatható lányok esetén is segíthet egy hím. Ugyanis ha érkezik egy erős férfi a házhoz, a nőstények védelmezőként tekintenek rá, így ők is magabiztosabbak lesznek. A kifutóban korábban csak magát kődarabnak tettető nőstény pár hét után egyszer csak elindul felfedezőútra a hím mögött, és vidáman popcornozik majd ott, ahol korábban mozdulni se mert...
  6. Fentiekből következik, hogy többet is mozognak majd, aminek jótékony hatásait talán nem is kell részletezni. Ha kifutóba helyezzük őket, nem kell tévé, meg is van az esti vidám program, a tengerimalac-show. :)
  7. Javul az étvágy, szélesedik az elfogyasztott zöldségek köre: tapasztalatom szerint egy hím bátrabban kóstol, és a nőstények is megeszik a korábban meg sem kóstolt dolgokat.
  8. Három malac esetében a legkisebb megfelelő ketrec a 120x60 cm-es. Legyen izgalmasan berendezve: három búvóhely és az emelet mindenképpen nagyon fontos. A ketrec berendezéséhez hasznos tippeket találsz honlapunkon és a gemon.ro fórumában.
  9. Megfigyeltük, hogy nagyon félős, mentett nőstényekre nagyon jó hatással van a hím közelsége. Egy rendkívül félénk "leányanya" malacka mikor hozzám került, alig evett, súlya sem gyarapodott kellő mértékben, alig dugta ki az orrát a házból. Mivel nagyon aggódtam, és tudtam, hogy egy felelőtlen tartásból érkezett (ivaros hím társa volt, ezért már kölyökként ellett szegény), bemutattam a saját ivartalanított hímemnek. Az eredmény felülmúlta a várakozásaimat: napi fél óra "randizás" eredményeképp Betti étvágya javult, mivel érezte a hím szagát (aki nagylelkűen "körbejelölte" a területet), sokkal bátrabb, kiegyensúlyozottabb lett. Ezt a módszert más önkénteseink is régóta alkalmazzák, a nagy csapatban sokkal hamarabb oldódnak, szocializálódnak a kis védenceink.
  10. Ez a társítás életkortól független, akár "öreglányok" közé is kerülhet egy fess, fiatal hím, aki kirántja a csajokat a tespedésből. Ugyanígy kerülhet idősebb hím is fiatal nőstények mellé, és egykorúak is lehetnek. Ám négy év fölötti hímet ne tegyünk ki a műtétnek, ha addig nem esett át rajra.

+1. Fontos információk az ivartalanításról: Az ivartalanított hím viselkedése közel azonos az ivaroséval, és bizony "intim kapcsolatot" is létesítenek a nőstényekkel, csak épp kismalac nem lesz a dologból. Az ivartalanítás a felelős állattartás egyik legfontosabb eszköze.

Legyengült, betegséggyanús, nemrégiben fogyott, illetve 500 gramm alatti hím NEM küldhető műtétre! Az ivartalanítást kizárólag tengerimalacokhoz jól értő szakember végezze, kérésre szívesen ajánlunk bevált orvosokat! Ivartalanítás után a hím még nagyjából két hétig képes utódokat nemzeni, ezért ezt az időt még ki kell várni, mielőtt összekerül a menyasszonyokkal!

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.