Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta
1381
tengerimalac került, ebből
1260
örökbeadott, jelenleg
64
tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.

Hogyan lesz a minimalacból tengerimalac?

Amikor azt kérjük, hogy senki NE szaporítson otthon, vagy eladási célból, azt nem azért tesszük, mert valamiféle konkurenciát látunk bennük. Azért kérjük, mert a tengerimalac nőstény NEM akar anyuka lenni, nincs ilyen vágy benne. Minden ellés felesleges kockázat a mamamalac és a kicsik számára is.
jucitomi
A minimalacok 5 naposan kerültek a gondozásunkba, és ekkor 50 g-os volt soványka testük. Ha valaki nem tudja elképzelni, az talán jól láthatja, hogy egy Balaton szelet mellett mekkora volt a kisebbik malacka, vagy a bogyók méretkülönbsége is szembetűnő.tomikicsiEgy átlagos tengerimalac születési súlya 80-100 gramm, ezek a picik 5 naposan is ennek a felét nyomták. Mikor hozzánk kerültek már eléggé hunyorogtak, nem volt jó az emésztésük. Ennek egyik oka az volt, hogy a mamának (aki az Eszter nevet kapta) nagyon kevés teje volt. Részben azért, mert nagyon alultáplált, és valószínűleg nem megfelelően etették, erről árulkodott sovány teste és atkás orra is. Critical Care tápszerrel, Vetri DM immunerősítővel, Biolapissal kezdtünk javítani állapotán. Atkásságát szurival kezelik, ebből még 2 hátra van neki. Hosszú út áll még a rettegő malacka előtt, mire gazdisodhat.esztermamaA kicsiket is néhány óránként etettük (éjjel is, hajnalban is), így mostanra túl vannak a nehezén, de jó ideig még a gondozásunkban marad az egész család.
juci
A picik a Tomi és a Juci nevet kapták, mostanra mindent megtanultak, isznak itatóból, rengeteget popcornoznak, rallyversenyeket rendeznek.

tomi

Első szülinapjukat ünneplik a cipősdobozos tengerimalacok

Egy évvel ezelőtt egy "átlagos" mentésre készültünk. Biciklizők egy kietlen, füves tájon egy cipősdobozban tengerimalacokat találtak. Ez már szinte rutinfeladat szokott lenni, elmegyünk, elhozzuk, karanténozunk, ideiglenes gazdit keresünk, orvoshoz megyünk. DE ez az eset más volt!

ciposdobozmalac

Amikor átvettük a dobozt abban 3 icipici pár órás malacka küzdött az életben maradásért. A malackák 30 gramm körül voltak, pedig egy átlagos malacka 80-100 gramm. Az ilyen esetek még a rutinosabb tagjainkat is megviselik. Hatalmas szerencsénk volt, mert Héjjas Barbara doktornő azonnal vállalta a picik ellátását. Rohantunk hozzá, szorítottuk a dobozt, amiben már dülöngéltek az újszülött malackák. Nem voltunk biztosak benne, hogy mindenki túléli.

ciposdobozregi

A szerencse nekünk kedvezett mert voltak szoptatós mamáink, akik kis trükközéssel besegítettek a picik ellátásába. De ez nem lett volna elegendő, ha a doktornő nem vállalja, hogy néhány óránként (éjszaka is) ellátja őket. A két kislánynak sikerült! És tegnap már családi körben ünnepelték az első születésnapjukat. Mi is boldog szülinapot kívánunk Borsónak, és Babszinak!


KARALÁBÉ, AZ IDŐS TENGERIMALAC ESÉLYT KAPOTT A BOLDOGSÁGRA

Mindig félünk mikor egy idősebb, 5-6 éves malacka kerül a gondozásunkba... Nem azért, mert az emberek félnek idős állatokat befogadni, nem azért, mert előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig orvosi ellátásra szorulnak. Leginkább az a félelmünk ilyenkor, hogy sokkal nehezebben szokják meg az új környezetet, nehezebben fogadnak el új társat maguk mellé, így kérünk titeket, hogy gondoljátok át többször is, mielőtt egy idős malacot leadtok Egyesületünknek.

Lassan minden héten előfordul, hogy nyugdíjas korú malackákat a gazdik szeretnének leadni nekünk

Az érvek különbözőek: nincs rá idő, allergia, megváltozott életkörülmények, meghal a malacka társa és nem akarnak új malacot mellé vagy egy kisgyermek érkezése a családba.

Karalábé története más... ő rossz körülmények közül szabadult, és azzal, hogy onnan elkerült egy teljesen új élet kezdődött a számára.


karalabe

Olyan, amilyet mindig is élnie kellett volna. Karalábé egy nagyon cuki pasi, így hamar elcsavarta ideiglenes gazdijának a fejét, amit maximálisan meg is értünk. Ezzel pedig még nem ért véget a karrierje, az csak most kezdődik. Karanténidejének letelte után ivartalanításra ment, majd a műtét után 3 héttel megismerkedett két gyönyörű malaclánnyal. Viszonylag kis termete és idős kora ellenére a csajok azonnal befogadták a sármos úriembert.

Nagyon boldog gazdis éveket kívánunk Karalábé és köszönjük mindenkinek, aki esélyt ad idősebb malackáinknak, és biztosítja számukra a biztonságos, boldog nyugdíjas éveket.

karalabeesacsajok

CLARA ÉS NELLY BARÁTOK LETTEK

Clara egyike az ún. "bebukott malackáinknak", azaz ideiglenes befogadói annyira beleszerettek a gyönyörű kócos kisasszonyba, hogy nem tudták elengedni a mancsát és örökbefogadták. Clara egész életében egyedül élt, így nem volt könnyű neki társat találni, de végül megismerkedett a picike Nellyvel, és hamar szárnyai alá vette. Nelly elfogadta Clara-t nagytesóként, és megérti, ha a nagyhajú hölgy akarja megvizsgálni előbb a bújót, vagy megkóstolni a vacsorát.

Ők már biztonságos otthonban élhetnek, szerető családban, de vannak, akiknek ez nem adatott meg. Küldetésünk, hogy minél több malacka találjon otthonra.

ClaraNelly