Sokan nem tudják, de a malacok fő tápláléka a széna, aminek a nap 24 órájában előttük kell lennie! A fogukat csak ezzel tudják koptatni (a mellékelt képen láthatjátok, hogy a hátsó fogaik körbe ölelik a nyelvüket, tehát túlnövés esetén elpusztulnak, mert nem tudnak enni), a száraz kenyér nemhogy nem pótolja, de károsan hat az egészségükre, mert a lisztszármazékot nem tudják lebontani, az élesztő pedig puffasztja őket!

Tehát figyeljetek arra, hogy mindig legyen friss, zöld, illatos széna előttük és kerüljétek a poros, szúrós szálakat tartalmazó változatokat!

A széna mellett a friss víz is nagyon fontos, hogy önitatóból mindig elérhető legyen számukra!

A tengerimalacok fogászati problémájáról dr Nagy Georgina Viktória előadást tartott a Gazdiakadémián, majd a Tengerimalac Tudástár egyik epizódjában is mesélt róla. Csatári Dóra doktornővel készült videóban pedig meg is nézhető hogyan zajlik egy fogcsiszolás az Állatorvostudományi Egyetemen.

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.