Rengeteg táp van jelenleg forgalomban Magyarországon, ami annak ellenére nem ideális, hogy kifejezetten tengerimalacok számára gyártják. A legtöbb táp kukoricát és szotyit tartalmaz, ami komoly problémákat okozhat, többek között száj-nyálkahártya sérülést, bélsérülést, illetve fogtörést, amellett hogy erősen hízlalnak is, valamint emésztési problémákat is okozhatnak.

A pelletált tápoknak két hatalmas előnyük van, az egyik, hogy elkerülhetjük velük a szelektív etetést, tehát malacunk nem válogatja ki a neki tetsző falatokat a tápból, a másik pedig, hogy formájuknak köszönhetően elősegítik a hátsó fogak megfelelő kopását, így megelőzhetőek a nehezen, és költségesen kezelhető fogproblémák.

A tápválasztásnál fontos, hogy a nyersrost tartalom legalább 20 százalék legyen. 

A mi malackáink általában Versele Laga Cavia Complete tápot, illetve Oxbow Guinea Pig Adult tápot esznek. De adható még a Cunipic Alpha Pro Guinea Pig is. 

Ha tápot akarunk váltani a tengerimalacunknál, azt fokozatosan tegyük. Ez azt jelenti, hogy először csak pár szemet adjunk az újból, a régi közé keverve, aztán szép lassan fordítsuk meg az arányt, idővel pedig elhagyhatjuk a régi tápot. 

Mennyi tápot adjunk? Bőven elég reggel és este egy fél női marokkal adni malaconként. Ha túl sok tápot adunk, kevesebbet fog szénázni a malacka, ami komoly gondot okozhat. 

A tápválasztásról remek előadást tartott dr Pilis Tünde a Gazdiakadémián. Dr Fekete Sándor György a tápváltásról beszél a Tengerimalac Tudástár epizódjában. 

 

Az M. T. V. K. E.-hez megalakulása óta 2061 tengerimalac került, ebből 1823 örökbeadott, jelenleg 132 tengerimalac vár ideiglenes befogadóknál szerető gazdijára.